Haluatko tiedon uusimmista ammattikirjoista ja tarjouksista? Tilaa uutiskirjeemme.

Auta itseäsi auttamaan toista ihmistä

Kirjoittanut: Jutta Vainio - 11.8.2021

"En ikinä kyllästy siihen tunteeseen, kun tunnen, että olen voinut auttaa ja tukea jotain toista ihmistä", sanoo Mari Seppänen, Tunnetaidot voimavarana -kirjan kirjoittaja. Mari kirjoitti kirjan varsin haasteellisen jakson aikana, jolloin sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten merkitys on ollut korostuneen suuri. "Olen pitänyt kohtaamisia kovin merkityksellisinä aina, mutta erityisesti pidän niitä suuressa arvossa nykyisin, koska emme ole päässeet pitkään aikaan lähelle toisiamme."

Sosiaali- ja terveysalalla tarvitaan heittäytymistä, uskallusta ja erilaisia kohtaamisen taitoja. Vain näin pääsee sukeltamaan asiakkaiden sisimpään. Marin mielestä juuri tämä matka on mielenkiintoinen ja vetää häntä puoleensa aina uudelleen. Opetustyössään Mari muistuttaa, että tällä alalla ei voi osata kaikkea. "On osattava antaa itselleen mahdollisuus olla keskeneräinen ja inhimillinen."

Nykyisin puhutaan paljon tunnetaidoista. "Itse näen ne nimenomaan taitoina, jotka auttavat meitä ilmaisemaan tunteitamme rakentavasti. Niiden avulla voi säädellä omia tunteitaan vaikeissa hetkissä", Mari kuvailee. Tunnetaitojen avulla pystyy hillitsemään omia tunteitaan sekä tunnistaa eriaisia tarpeitaan. Tämä auttaa oman hyvinvoinnin rakentamisessa. Sosiaali- ja terveysalalla tarvitaan selkeyttä ja monessa tilanteessa päättäväisyyttä ja jämäkkyyttä. Tällaisten tunnetaitojen avulla tunnistaa helpommin omat rajansa ja huolehtii paremmin omasta hyvinvoinnista.

Kun Mari kuvaa opiskelijoille ensimmäisillä tunneilla ammatin vaativuutta ja haastavuutta, hän toteaa usein: ”Jos ette voi itse hyvin ja ole tasapainossa, ette voi auttaa toistakaan ihmistä.” Alalla vastuu on iso ja jotta jaksaa ottaa sen kannettavaksi, on löydettävä tasapaino omassa elämässä.

On lohduttavaa huomata, että on kyse taidoista, joissa voi kehittyä läpi elämän. Tunnetaidoista voi muodostua merkittävä voimavara ja niiden vahvistamiseen kannattaa panostaa riippumatta siitä, millaiset taidot olet aiemmin elämässäsi omaksunut. "Epätoimivat taidot voivat muuttua paremmiksi ja hyvät taidot entistä toimivammiksi", kannustaa Mari.

Tärkeää on osata arvostaa ja rakastaa itseään, juuri sellaisena kuin olet. Myös itsekunnioitus, itsensä hyväksyminen, tyytyväisyys omaan elämään sekä usko omiin kykyihin ja mahdollisuuksiin, ovat tärkeitä. "Jos arvostat itseäsi, koet enemmän myönteisiä tunteita itsestäsi ja muista. Tämä auttaa sinua ottamaan vastaan työkavereidesi tai asiakkaidesi palautteita ja kehittämiskohteita."

Sairaanhoitaja (AMK), TtM ja tohtorikoulutettava MARI SEPPÄNEN on työskennellyt sosiaali- ja terveysalalla vuodesta 1998 niin asiakastyössä kuin asiantuntijatehtävissä. Hän on laaja-alainen asiantuntija, joka innostaa kehittämään omaa ammatillisuutta työvälineenä alalla, joka ottaa mutta myös antaa paljon.

TULE MUKAAN ILMAISEEN WEBINAARIIN — PAIKKOJA RAJOITETUSTI:
Tunnetaidot työn voimavarana
24.8.2021 klo 18-19
ILMOITTAUDU TÄÄLLÄ.

TILAA TUNNETAIDOT VOIMAVARANA -KIRJA.

Marin kuva: Heidi Strengell

Artikkelin avainsanat:

auttamistyö, kirjailijaesittely, haastattelu, tunnetaidot, jaksaminen, työhyvinvointi

Arkisto:

2024

2023

2022

2021

Chat - Asiakaspalvelija on paikalla

  • Hei, miten voin auttaa? Kirjoita kysymyksesi alla olevaan laatikkoon ja paina lähetä.