Haluatko tiedon uusimmista ammattikirjoista ja tarjouksista? Tilaa uutiskirjeemme.

Nepsy-materiaalipakki ammattilaiselle auttaa tukemaan henkilöitä, joilla on neuropsykiatrisia erityispiirteitä

Kirjoittanut: Tuula Niskanen & Virpi Jussila - 3.1.2024

Meillä kaikilla on valtavasti voimavaroja ja vahvuuksia, joita emme ole välttämättä tunnistaneet elämän varrella kovin hyvin emmekä ole ottaneet tehokkaasti käyttöön. Olemme ehkä oppineet huomaamaan enemmän sen, mitä emme osaa ja mitkä asiat eivät onnistu helposti ja hyvin. Erityisesti näin on usein henkilöillä, joilla on neurokirjon piirteitä.

Nepsy-materiaalipakki ammattilaiselle auttaa opettajia, ohjaajia, valmentajia, kasvattajia ja terapeutteja tukemaan henkilöitä, joilla on neuropsykiatrisia erityispiirteitä.

Materiaali sopii erinomaisesti myös neuropsykiatrisen valmennuksen tueksi tai aikuisasiakkaan omaan käyttöön! Tehtäväpohjat saa kopioida omaan opetus- ja ohjauskäyttöön.

Kirjan tehtävien avulla ohjattava kasvattaa resilienssiään, tekee oivalluksia omista vahvuuksistaan ja tuen tarpeistaan sekä suuntaa kohti tavoitteitaan. Materiaali toimii keskustelujen tukena ja tarjoaa sen käyttäjille ratkaisukeskeisiä ja vahvuuslähtöisiä menetelmiä tavoitteen asetteluun, tavoitteen suunnassa etenemiseen sekä tärkeään psykoedukaatioon.

Neuropsykiatriset erityispiirteet vaikuttavat muun muassa toiminnanohjaukseen, tarkkaavuuteen, tunnetaitoihin, sosiaalisiin taitoihin ja hyvinvointiin. Kirjassa annamme konkreettisia välineitä kuormittavien tilanteiden tunnistamiseen, ennakointiin, taitojen kehittämiseen ja sujuvaan arkeen. Tehtävissä olemme halunneet korostaa ratkaisukeskeistä ja käyttäytymisterapeuttista viitekehystä. Kirjan läpileikkaavina teemoina toimivat positiivinen psykologia, itsemyötätuntoinen asenne ja toivoa luova työtapa.

Menetelmät toimivat eri-ikäisten kanssa sekä yksilöohjauksessa että ryhmien kanssa toimittaessa. Osa tehtävistä on muotoiltu enemmän lapsen näkökulmasta, osa nuoren ja aikuisasiakkaan. Annamme vinkkejä myös eri tilanteisiin ja eri ikäryhmille soveltamiseen.

Kirja on ensisijaisesti menetelmäkirja arjen oivaltamisen ja oppimisen tueksi. Johdattelemme aiheeseen kertomalla neurokirjon monimuotoisuudesta sekä menetelmien lähtökohdista ja periaatteista. Kirjan rakenne myötäilee ohjausprosessia alkaen tutustumisesta, vahvuuksien ja tavoitteiden kartoittamisesta ja päättyen arviointiin siitä, mitä matkan aikana opittiin ja oivallettiin. Kukin tehtävä toimii myös yksittäisenä menetelmänä, jota ammattilainen voi hyödyntää ohjausprosessin eri kohdissa.

Kirjassa esittelemiemme menetelmien taustalla on ratkaisukeskeinen neuropsykiatrinen valmennus eli nepsy-valmennus. Kyseessä on tavoitteellinen ja ohjauksellinen kuntoutusmenetelmä, jonka työkaluja voidaan käyttää monipuolisesti kasvatus-, opetus-, sosiaali- ja terveydenhuollon ympäristöissä. Työkalut pohjautuvat ratkaisukeskeiseen ja käyttäytymisterapeuttiseen viitekehykseen ja soveltuvat erinomaisesti henkilöille, joille neuropsykiatriset erityispiirteet aiheuttavat haasteita arjessa. Useimmiten menetelmiä käytetään muiden psykososiaalisten tukimuotojen tai pedagogisten tukitoimien yhteydessä ja osana niitä.

Menetelmien käytön tavoitteena on lisätä arjen sujuvuutta vahvistamalla muun muassa toiminnanohjauksen ja elämänhallinnan taitoja. Usein paneudutaan johonkin konkreettiseen arkea haastavaan ongelmaan ja tuetaan erityisesti elämän siirtymävaiheissa ja muutoskohdissa. Keskeistä on pienen arjen tavoitteen asettaminen, strukturointi, palkitseminen ja onnistumisen kokemusten saavuttaminen. Näin vahvistetaan voimavaroja, osaamista, uuden oppimista, itsenäisyyttä ja osallisuutta.

Toivotamme kirjan äärellä positiivisia kohtaamisia, vahvistavaa vuorovaikutusta ja antoisaa uusien taitojen harjoittelua!

Tuula Niskanen
KM, EO, LTO, neuropsykiatrinen valmentaja, työnohjaaja erityisen tuen asiantuntija, nepsy-kouluttaja, Ammattiopisto Spesia

Virpi Jussila
psykiatrinen sairaanhoitaja YAMK, neuropsykiatrinen valmentaja erityisen tuen asiantuntija, nepsy-kouluttaja, Ammattiopisto Spesia

Ammattiopisto Spesia on ammatillinen erityisoppilaitos, jossa opiskelee noin 1 400 vaativaa erityistä tukea tarvitsevaa opiskelijaa. Spesia Asiantuntijapalvelut on oppilaitoksen yhteydessä toimiva erityisopetuksen ja erityisen tuen kehittämis- ja palvelukeskus. Toteutamme täydennyskoulutuksia, konsultaatiota ja työnohjausta opetus-, sosiaali- ja terveysalan toimijoille ympäri Suomen.

Artikkelin avainsanat:

Arkisto:

2024

2023

2022

2021

Chat - Asiakaspalvelija on paikalla

  • Hei, miten voin auttaa? Kirjoita kysymyksesi alla olevaan laatikkoon ja paina lähetä.