Haluatko tiedon uusimmista ammattikirjoista ja tarjouksista? Tilaa uutiskirjeemme.

Liisa Uusitalo-Arolan uutuuskirja pureutuu suunnan selkeytymiseen haastavan ajan jälkeen

Kirjoittanut: Liisa Uusitalo-Arola - 20.4.2022

Osittainenkin tietoisuus siitä, missä ja mihin on menossa omassa elämässään, vähentää sellaisia hukkareissuja ja harhapolkuja, jotka haluaa välttää ehkä siitäkin syystä, että on nähnyt ne jo. Lyhyesti sanoen tietoisuus suunnasta auttaa ohjaamaan itseään ja tekemään valintoja syvällisesti. Se tietää mielenkiintoista elämää.

Itseni ajatus suunnasta saa kiemurtelemaan jonkinlaisessa nolouden, ylevyyden, katumuksen ja toiveikkuuden sekamelskassa. Mikä ihmeen suunta? Vanhanaikaista, sotkuista, omituisen vakavamielistä. Kuka haluaa olla missään tekemisissä sellaisen kanssa? Ja silti, tässä tämä nyt on — kokonainen kirja haastavasta, yhtä aikaa maailmaa syleilevästä ja jokapäiväistä arkea koskettavasta aiheesta, jota tuskin kukaan voi kokonaan välttyä ajattelemasta mutta jossa tuskin kukaan voi myöskään väittää olevansa ekspertti.

Suunnassa-kirja on jatkoa sille, mitä olen aikaisemmin kirjoittanut uupumuksesta, siitä toipumisesta ja lyhytterapeuttisesta itseavusta. Aihepiirit liittyvätkin suorastaan elimellisesti yhteen. Niin pitkään kuin oireet vaivaavat ja huoli oman tilanteen vakavuudesta on päällimmäisenä, ei elämän suunnan kaltaisiin kysymyksiin keskittyminen useinkaan ole ajankohtaista. Mutta melkeinpä heti kun olo helpottuu, nousevat nämä laajemmat elämän kysymykset esiin.

Luonnollista se onkin, sillä todennäköisesti kaikkiin kriiseihin sisältyy myös merkitysten kriisi. Uupumus samoin kuin masennuskin nostaa esille kysymyksen, miten minun nyt pitäisi tämän koettuani ajatella elämästä. Mikä ajatuksistani pitää edelleen paikkansa ja mikä ei? Miten minun olisi hyvä ajatella asioista, etten enää joutuisi sellaiseen tilanteeseen, josta juuri selvisin? Mitä aivan pohjimmaltani ajattelen tämän kaiken merkityksestä ja omasta paikastani maailmassa?

Mitä enemmän etsimme johdonmukaisuutta valintoihimme, sitä kirkkaammaksi kasvaa valintojen taustalla vaikuttava kokonaiskuva, jota kutsun tässä kirjassa näkemykseksi. Kun on näkemystä, voi aina halutessaan nousta oman elämän vuoren harjalle ja tutkailla kokonaistilannetta: Mitä juuri sinä katsot parhaaksi tällä hetkellä ja tässä tilanteessa? Näkemys auttaa erottamaan tärkeät asiat vähemmän tärkeistä. Kuurosokea vaikuttaja ja kirjailija Helen Keller on todennut: On paljon pahempaa, jos näkemys puuttuu, kuin jos on sokea eikä näe.

Näillä sanoilla toivotan sinulle avartavia hetkiä kirjan parissa!

LIISA UUSITALO-AROLA on työ- ja organisaatiopsykologi ja kouluttajapsykoterapeutti.

Liisan kuva: Heidi Strengell

TUTUSTU LISÄÄ KIRJAAN:


Liisa Uusitalo-Arola: Suunnassa - Kirja sinulle, joka haluat selkeyttä elämääsi

Tämä kirja opettaa suhtautumaan itseensä lempeän rauhallisesti, välttämään paniikkirat­ kaisuja ja uudelleenarvioimaan sitä, mikä on toistunut elämässä lähes automaattisesti ehkä jo hyvinkin pitkään. Kirjan ensimmäisen puolikkaan ja sen tehtävien äärellä opitaan katsomaan sisäänpäin ja selvitetään, millaisista näkökulmista ja millaisten silmälasien läpi katsoo itseään ja maa­ ilmaa. Kirjan jälkipuoli suuntautuu kysymykseen, miten tärkeäksi kokemiaan asioita voi to­ teuttaa elämänsä arjessa. Kirjan loppupuolella päästään kuulemaan omaa elämänsuunnan kokemustaan jakavien ihmisten kertomuksia.

Kirjassa hyödynnetään psykologista tutkimusta ja psykoterapioiden piirissä kehitettyjä menetelmiä. Kirja sopii käytettäväksi oman elämän sekä asiakastyön tukena. Kirja ilmestyy 11.5.

TILAA KIRJA TÄSTÄ.

Suunnassa-kirjan teemasta ilmainen Mielen voimavarat vaativiin aikoihin -webinaari toukokuussa 11.5. klo 18-19!

ILMOITTAUDU MUKAAN TÄÄLLÄ.

Artikkelin avainsanat:

mielenterveys, muutostyöskentely, elämänhallinta

Arkisto:

2024

2023

2022

2021

Chat - Asiakaspalvelija on paikalla

  • Hei, miten voin auttaa? Kirjoita kysymyksesi alla olevaan laatikkoon ja paina lähetä.