Haluatko tiedon uusimmista ammattikirjoista ja tarjouksista? Tilaa uutiskirjeemme.
Kontekstin taju
Klikkaa kuvaa avataksesi se suurempana
HINTA 25,90 €
JÄSENELLE 23,30 €
Ostoskorissa 0 kpl
  • 2022
  • ISBN 9789529468454
  • Nidottu, 227 sivua
  • Tilausnumero 100088155

Juha Kilpiä

Kontekstin taju

Karttakirja voimavarakeskeiseen ryhmän ohjaamiseen

“Ryhmän ohjaaminen on tavoitteellista, aktiivista, dialogista, osallisuudesta ja vertaisuudesta voimaa ammentavaa ammatillista tapaa toimia ryhmän ja sen yksilöiden hyväksi ymmärtäen kontekstin mukanaan tuomat vaateet.”

Kirja kutsuu sosiaali-, terveys-, kasvatus-, opetus- ja ohjausalan ammattilaisia ja opiskelijoita matkalle tutkimaan omaa tapaa toimia voimavarakeskeisenä ryhmän ohjaajana kuntouttavissa ja voimauttavissa ryhmissä sekä löytämään siitä tavasta ne ulottuvuudet, joista ohjaajana voi innostua, voimaantua ja kokea työssä merkityksellisyyttä. Kirja toimii reflektointi kumppanina kokeneille ohjaajille ja lisäksi oppikirjana ohjaajuutta aloitteleville.

Voimavarakeskeinen ryhmän ohjaaminen on paljon enemmän kuin ennalta opeteltujen mallien ja sääntöjen mekaanista noudattamista. Se on aktiivista, luovaa ja suhteissa tapahtuvaa toimintaa sekä aina kontekstin ymmärryksen tavoittelua. Voimavarakeskeinen ryhmän ohjaaminen rakentuu dialogisuudelle sekä narratiivisille, ratkaisukeskeisille ja reflektiivisille lähestymistavoille. Se on kytköksissä ohjaajan ja ryhmäläisten arvoihin, ihmiskäsitykseen ja maailmankatsomukseen.
Kirjassa luodaan tarinaa ryhmien ohjaamisesta ainutlaatuisissa hetkissä, ainutlaatuisten ihmisten kanssa, ainutlaatuisissa tilanteissa, joissa sanat eivät automaattisesti yhdistä meitä, mutta ovat parhaassa tapauksessa siltoja toistemme luokse, mikäli niin haluamme ja näemme mielenkiintoa.

Kirja on matka voimavarakeskeisen ryhmän ohjaajuuden maailmaan ja avaa sitä moninaisesti sen sisältämien yhdeksän luvun kautta.

Kirjan ensimmäinen luku sisältää ajatuksia ryhmän ohjaajasta. Pysähdytään olemisen tavan, kykyjen ja taitojen äärelle.

Toinen luku avaa voimavarakeskeistä viitekehystä. Sanat sosiaalinen konstruktionismi, kontekstuaalisuus, dialogisuus, narratiivisuus, ratkaisukeskeisyys ja reflektiivisyys saavat sanoja kirjainten ympärille.

Kolmas luku tarkastelee ohjaajuuden arvoja ja ihmiskäsitystä. Ohjaus on mitä suurimmassa määrin arvojen kanssa työskentelyä ja ihmiskäsityksemme määrittää sitä, kenen kanssa ajattelemme olevamme yhteistyösuhteessa.

Neljäs luku keskittyy ryhmän ohjaamisen ulottuvuuksiin pääasiassa ajatellen suljettuja ajallisesti rajattuja ryhmiä, vaikka moni asia toki ilmiönä näyttäytyy myös avoimissa ryhmissä.

Viides luku katselee avoimien toistaiseksi jatkuvien ryhmien matkaa ja vaiheita sekä ohjaajuutta siinä.

Kuudes luku tutkii ryhmän ohjaukseen liittyviä haasteita sekä niiden äärellä olemista. Mitä ryhmän ohjaaminen on silloin, kun tilanteet haastavat meitä tai toisia?

Seitsemäs luku keskittyy pohtimaan ryhmän ohjaamisen maailmoja ja teemoja. Ohjaajuudessa on paljon filosofista otetta, ymmärrystä hakevaa ja sen kontekstuaalista sitomista toimintaan.

Kahdeksas luku tutkii joitain harjoitteita ja sitä, miten soveltaminen on ainut tapa toimia ryhmän ohjaajana, jos haluaa nähdä toiset kokonaisina ja ainutlaatuisina heidät mukaan haluten.

Ja viimeinen yhdeksäs luku reflektoi vielä kirjoittajan äänellä, mitä on yli neljän vuoden kirjoittamisen aikana siirtynyt opiksi, mitkä asiat ryhmän ohjauksessa ovat ohentuneet ja mitkä vahvistuneet.

Juha Kilpiä on voimavarakeskeinen työnohjaaja, ryhmän ohjaaja ja kouluttaja, jolla on yli kahdenkymmenen vuoden pitkä ja laaja kokemus voimauttavien ja kuntouttavien ryhmien ohjaamisesta ja tästä kouluttamisesta. Lisäksi hän on nuorisotyönohjaaja, seksuaalipedagogi ja kirjoittaja.

  • 2022
  • ISBN 9789529468454
  • Nidottu, 227 sivua
  • Tilausnumero 100088155

Auta muita tekemään ostopäätös ja arvioi tuote!

Chat - Asiakaspalvelija on paikalla

  • Hei, miten voin auttaa? Kirjoita kysymyksesi alla olevaan laatikkoon ja paina lähetä.