Tilaa uutiskirjeemme – saat 10 %:n alennuskoodin verkkokauppaamme
Hulluuden historia
Klikkaa kuvaa avataksesi se suurempana
TARJOUS 15,00 €
Normaalihinta 20,00 € Normaali jäsenhinta 18,00 € Ostoskorissa 0 kpl
  • 2019
  • ISBN 9789523450479
  • Nidottu, 456 sivua
  • Tilausnumero 133452091

Petteri Pietikäinen

Hulluuden historia

Hulluuden mahdollisuus kulkee mukanamme kuin varjo. Hulluus kytkeytyy paitsi ihmisen mieleen ja kehoon myös ympäröivään yhteiskuntaan ja kulttuuriin. Hulluuden historia selvittää, miten hulluus on eri aikoina koettu, miten sitä on länsimaisessa kulttuurissa selitetty ja miten hulluja on kohdeltu ja hoidettu.

Teos kuljettaa lukijan antiikin traagisesta hulluudesta keskiajan narrien ja noitien pariin sekä valistuksen ”humaanin” psykiatrian kautta psykoanalyysiin ja psykofarmakologiaan. Se näyttää, millä tavoin psykiatreista tuli uusia hulluuden ammattilaisia, hulluus muuttui lääketieteelliseksi mielisairaudeksi ja mielisairaalalaitos syntyi.

Matkan varrella vastaan tulevat monenlaiset hullut tai sellaisiksi tulkitut: niin synkkyyden alhossa vellovat melankolikot, taivaallisissa korkeuksissa vierailevat skitsofreenikot, raivopäiset maanikot, pakkovaeltajat, neurootikot, riivatut, hysteerikot kuin kylähullutkin.

Hulluuden historia tuo silmiemme eteen ihmisluonnon moninaisuuden ja ihmisyyden arvoitukset — hulluus elää ajan virrassa.

”Nykyisin nostalgiaa pidetään terveydelle harmittomana koti-ikävänä tai hailakkana kaipauksena menneisyyden rakkaisiin paikkoihin. Sen sijaan 1600-luvun lopulta 1800-luvun lopulle nostalgia oli vaikea, joskus jopa tappava sairaus.”

”Medikaalisen mielisairaanhoidon sankarillinen alkumyytti sijoittuu vallankumouksen ajan kuohuvaan Pariisiin. Siellä uudistushenkinen lääkäri Philippe Pinel (…) irrotti ”omin käsin” ja ”henkilökunnan vastustuksesta huolimatta” kahleet Bicêtren sairaalan potilailta vuonna 1793.”

”Elämme pidempään ja olemme terveempiä kuin koskaan, mutta meille kerrotaan yhä herkemmin, että olemme sairaita.”

Petteri Pietikäinen on Oulun yliopiston aate- ja oppihistorian professori, erityisinä tutkimusalueina mielenterveyden historia, evoluutioteoriat ja utopia-ajattelu.

  • 2019
  • ISBN 9789523450479
  • Nidottu, 456 sivua
  • Tilausnumero 133452091

Auta muita tekemään ostopäätös ja arvioi tuote!

Chat - Asiakaspalvelija on paikalla

  • Hei, miten voin auttaa? Kirjoita kysymyksesi alla olevaan laatikkoon ja paina lähetä.