Vaiva ja vanhuus ovat ihmisille yhteisiä kokemuksia, ja niihin vastaaminen koskettaa kaikkia yhteiskuntia. Hoivan järjestämiseen ei kuitenkaan löydy yhtä oikeaa tietä, vaan se rakentuu poliittisen kamppailun lopputuloksena. Meneillään olevassa hoiva-alan murroksessa markkinaehtoisuus on kasvanut ja julkisia palveluja järjestetty uudelleen. Ongelmana on, ettei erilaisten ratkaisujen seurauksista ole useinkaan saatavilla tarpeeksi tietoa.
Hoivan arvoiset nostaa esille hoivapolitiikan vaiettuja tai väisteltyjä totuuksia. Se puntaroi niin väestön ikääntymisestä seuraavan hoivakriisin taloudellisia vaikutuksia kuin hoivan laatua ja eettisiä ulottuvuuksiakin. Vaivoja ja hoivapolitiikkaa havainnollistetaan kuvitteellisten henkilöiden tarinoiden avulla. Niissä seurataan kunnallispoliitikko Kirstiä ja hänen perhettään, johon kuuluvat mies Pentti, juuri isäksi tullut poika Mika sekä muistisairas äiti Kielo. Kielon arkeen kuuluvat myös filippiiniläishoitaja Marie sekä kotipalvelutyöntekijä Alli.
Kirjoittajat
Hanna-Kaisa Hoppania, VTT, on tutkija Helsingin yliopiston Politiikan ja talouden tutkimuksen laitoksella.
Olli Karsio, YTM, on tutkija ja jatko-opiskelija Yhteiskunta- ja kulttuuritieteiden yksikössä Tampereen yliopistossa.
Lena Näre, VTT, on sosiologian apulaisprofessori Helsingin yliopiston Sosiaalitieteiden laitoksella.
Antero Olakivi, VTM, on tutkija ja jatko-opiskelija Helsingin yliopiston sosiaalitieteiden laitoksella.
Liina Sointu, YTM, on tutkija ja jatko-opiskelija Yhteiskunta- ja kulttuuritieteiden yksikössä Tampereen yliopistossa.
Tiina Vaittinen, YTM, on tutkija ja jatko-opiskelija Yhteiskunta- ja kulttuuritieteiden yksikössä Tampereen yliopistossa.
Minna Zechner, YTT, on sosiaalityön yliopettaja ja tutkintopäällikkö Seinäjoen ammattikorkeakoulussa.